Cadouri de Sărbători cu stres sau cu magie?

Se apropie cu pași repezi sărbătorile de final de an. Deja, pe foarte mulți dintre cei cu care interacționez îi aud spunând: „mi-e groază de perioada asta cu cadourile”; „nu-mi place haosul și aglomerația”; „anul ăsta nu am chef de niciun Crăciun” și lista continuă.

Am citit de curând câteva statistici, ce-i drept prin America, dar ne încadrăm și noi cam pe aceleași tipare.

• 28% dintre consumatori încep sărbătorile încă plătind datoriile făcute pentru cadourile din anul precedent
• 53,1% sunt cei care declară că au primit cadouri nedorite sau nefolositoare de Crăciun
• Peste 18% dintre cadouri ajung să nu fie folosite niciodată și 4% dintre acestea sfârșesc la coșul de gunoi sau în pungile cu etichetă: „de donat”
• 10% dintre americani încă închiriază spații de depozitare pentru lucrurile și obiectele pe care le dețin și peste 10% dintre ei nu-și mai parchează mașina în garaj pentru că este deja plin și el

În Europa, Marea Britanie ocupă locul fruntaș în cheltuirea banilor pentru cadourile de sărbători alocând un buget mediu de 420 de euro. Este urmată de Luxemburg, Franța și Austria. România se află pe locul 10 cu un buget mediu de 110 euro și, ce să vezi? Pe 12 Olanda cu un buget mediu de 40 de euro… Păi nu degeaba țările nordice au un stil de viță minimalist!

Ne mai scot din bula noastră de consumatori haotici, tinerii cu o mai mare „conștiință ecologică”, cei care pun accent pe produse sustenabile pentru care sunt dispuși să cheltuiască mai mult. Mai exact, sunt 87% din generația Z, 75% millennialii, 62% generația X.

Ăsta-i semn bun că mai prind și copiii noștri vremuri calde…

Crăciunul este despre familie adunată în jurul mesei, povești cu tâlc și daruri din suflet. Să nu irosim magia cu goana asta nebună după cadouri pe care le luăm pe fugă, doar să bifăm pe listă, este necesar să ne îndreptăm atenția pe câteva lucruri.

Sharing is caring
Spuneți celor dragi să doneze banii pe care i-ar cheltui pentru cadoul vostru către o organizație caritabilă sau către un caz social. Greu de convins, dar încercarea moarte n-are…

Handmade
Faceți cadouri dulci sau bricoliți ceva simbolic dacă aveți îndemânare. Eu, recunosc, prefer o turtă dulce, un biscuite, o brioșă, ceva ce sigur știu că va plăcea.

Lista minune
Circulă pe Facebook o listă foarte faină care te ajută să faci cadouri inteligente celor dragi:
ceva ce își dorește / ceva ce are nevoie / ceva de îmbrăcat / o carte

Mi se pare de bun simț să te gândești înainte de a cumpăra un cadou, mai ales pentru cineva drag. Să nu o dăm în bară și să nu facem credite pentru a-l oferi.

Îți recomand oricând îmbrăcămintea noastră din lână, recipientele Klean Kanteen și jucăriile din lemn.

Să fim voioși și să lăsăm Crăciunul să fie magic!

Surse:
https://www.becomingminimalist.com/rethink-holidays/
https://fortunly.com/statistics/christmas-spending-statistics/
https://www.statista.com/statistics/475371/christmas-gifts-planned-spending-europe-by-country/

Share:

SUS

X