De ce costă atât hainele de lână?

Aud destul de des întrebarea: “De ce costă atât hainele de lână merinos?

Și ți-aș propune un mic joc…

Să spunem că ești în căutarea unei rochii unicat pentru un eveniment deosebit și o prietenă bună ți-a recomandat un super designer, care lucrează doar cu materiale naturale – să spunem mătase. Mergi la el, îi spui exact ce-ți dorești. După zile de muncă, în care îți arată rulourile cu cea mai fină mătase naturală și decideți culorile pe care le va avea rochia, el creează modelul la care tu visezi, îți ia dimensiunile, realizează tiparul, calculează materialele și manopera. Te cheamă din nou la el, ca să discutați ultimele detalii, iar la final îți spune că te costă 65 de lei.

Cum ai reacționa? Ce ai gândi? Ce ai face?

„Materialul sigur nu e natural, așa cum mi-a spus”, “Modelul nu este unicat, așa cum am cerut, mai mult ca sigur mi-a arătat unul care deja există, poate chiar l-a copiat din cine-știe-ce revistă”, “Nu este atât de renumit dacă mâna lui de lucru este atât de ireal de ieftină”, “Cred că nici măcar nu este realizată manual, la asemenea preț derizoriu”.

Și atunci, te întreb, cum poate fi un articol de îmbrăcăminte din lână merinos, ieftin?

Te-ai gândit ce se “ascunde” în spatele prețului unui articol de lână? Poate că răspunsul îți vine repede în minte, odată pusă întrebarea: materialul și mâna de lucru. 

Dar în mod real, în prețul acelui produs intră multe alte cheltuieli, care nu se văd, dar care există, în mod real. 

Hainele din lână costă atât de mult întrucât poartă în ele un preț corect! De la îngrijirea oiței de la care se prelucrează lâna, care trăiește în ferme non-mulesing în spații special amenajate astfel încât să beneficieze de cele mai bune condiții, la tunderea ei și practic, obținerea materiei prime, apoi la prelucrare, la crearea modelului, a tiparelor, alegerea unei fabrici cu muncitori plătiți corect și apoi la aducerea pe piața de desfacere, toate sunt etape importante, care cumulate, duc la prețul final.

Lâna este un produs scump!

Ce o face atât de scumpă?

Drumul este lung… Pornind de la tipul de lână utilizată pentru hainele care vin în contact direct cu pielea și până la atașarea etichetei purtătoare de preț, lâna merinos este un produs natural din categoria de lux.

Nu poți pune orice tip de lână direct pe piele. Cea mai fină lână este cea merinos. Lâna autohtonă nu poate fi folosită pentru a crea haine de prim strat fiindcă doar fibra de merinos are acele proprietăți care o fac să poată fi purtată direct pe piele.

Deși cererea de haine din lână merinos a crescut în ultimii ani, numărul fermelor de oi a scăzut. Procesul de creștere a oilor este unul deloc ieftin, având în vedere standardele înalte pe care trebuie să le întrunească fermele de ovine, pornind de la suprafața minimă pe care trebuie să o dețină pentru fiecare animal în parte, la hrana naturală, la întregul proces de îngrijire a oilor și până la obținerea materiei prime, prin tunderea lor. Având în vedere toate cele menționate, prețul cu care sunt plătiți fermierii este unul corect.

Sursa foto:https://www.ortovox.com/us/shop/search/?sSearch=mule

Procesarea lânii în fibră textilă se face în Europa, Noua Zeelandă, Australia unde prețul pe ora de muncă a fiecărui angajat – mâna de lucru – este potrivit zonei. Mergând pe acest circuit, sunt echitabile și mâna de lucru a celui care taie materialul, a celui care îl asamblează prin coasere, a celui care verifică dacă standardele finale de calitate ale hainei sunt respectate și a celui care o ambalează. Este practic vorba despre etică, termen atât de rar utilizat, din păcate, atunci când ne referim la industria textilă în general și la industria hainelor, în particular.

Apoi, brandurile care vând lână nu au bugete separate destinate marketingului, pentru a-și face o reclamă masivă. Nouăzeci la sută din prețul unui articol de îmbrăcăminte ce poartă numele unui mare brand merge către marketing, către publicitate, despre care știm că se ocupă cu promovarea bunurilor și a serviciilor. Wikipedia spune că scopul reclamelor este stimularea dorințelor clienților potențiali, și formarea asociațiilor pozitive în legătură cu produsul sau compania promovată, scop care este atins prin folosința metodelor de manipulare psihologică mai mult sau mai puțin subtile. Ori, lâna se vinde singură!! E adevărat, într-un circuit mai restrâns și către o anumită categorie de oameni, un aspect pe care însă toți producătorii de haine din lână merinos și-l asumă. Nu este nevoie de manipulare psihologică atunci când dorești să vinzi lână merinos!

Mie îmi place să spun că oamenii inteligenți au haine din lână! Nicio altă fibră nu a reușit până acum să întrunească toate calitățile pe care le deține lâna merinos, deci, de ce aș investi sume de bani deloc de neglijat, într-o haină realizată din material sintetic, în care transpir, în care pielea nu numai că nu poate să respire bine ci este intoxicată uneori cu substanțe derivate din petrol ce sunt utilizate la fabricarea ei? De ce aș plăti pentru o haină care nu-mi asigură niciun confort?!

Sursa foto: https://awesomesauceasshattery.com/2015/01/30/incredibly-high-human-cost-fast-fashion/

Nevoia de informare a oamenilor, ce au căutat îmbrăcăminte care să asigure un confort termic ridicat, să fie comode și ușoare, din materiale naturale, skin friendly, a dus în mod natural la o creștere substanțială a cerinței de haine din lână merinos. Toate acestea au condus la o creștere continuă a prețului lânii din Noua Zeelandă tranzacționată la bursă.

Dacă avem în vedere termeni precum etică, sănătate, echitabilitate, durabilitate, atunci costul unui articol de îmbrăcăminte din lână merinos devine ușor de înțeles.

Iată deci de unde vine prețul unui overall din cea mai fină lână merinos, pe care copilașul tău îl poate purta 12 luni pe an, zi de zi, hăinuță care îi asigură ceas de ceas confortul mult dorit. Iată deci că în spatele prețului unei haine din lână merinos stă un lanț format din zeci de oameni, care sunt toți, plătiți echitabil, pe o piață de desfacere corectă. 

Cagulă lână merinos Pickapooh https://www.littlebandit.ro/lana-merinos/cagula-fleece-lana-merinos-118-1621-detail
Share:

SUS

X
Need Help? Chat with us