Cu ce fel de detergenti speli lana merinos?

DETERGENȚI IUBITORI DE LÂNĂ

Îți propun, dragă molie pentru care lâna a devenit nu un “must have”, ci “love to have”, un joc de imaginație: închide ochii și gândește-te la un bebeluș! Un bebeluș cu pielicica atât de delicată cum doar unul de-abia născut poate avea, după ce a stat la dospit în dragoste, aproape 40 de săptămâni. 

Iau acest nou-născut în brațele mele cu toată grija și caut cu ochii locul cel mai potrivit pentru el, cel mai sigur, acel loc în care știu că s-ar simți din nou ca în pântecul mamei, unde era atât de cald, de bine! Și îl găsesc imediat, este băița lui în care am picurat cu grijă un strop de lavandă, umplută atât cât să îl acopere cu apă călduță, care să îl țină în siguranță și care la sfârșit să îl lase adormit de mulțumire. 

Exact așa îmi imaginez eu spălarea tuturor hainelor din merinos, cașmir, mătase, cu detergenții noștri mari iubitori de materiale naturale delicate – lâna este bebelușul care trebuie să primească toată delicatețea ta, iar apa călduță este detergentul care alină fibrele naturale cu lanolină sau alte elixiruri de origine vegetală iubitoare de lână. 

Dar, fiindcă lâna înseamnă răsfăț și grijă, nu doar detergentul în sine este important! Lâna, mătasea, cașmirul sunt materiale nobile, delicate. Întregul proces de spălare, de la punerea în mașina de spălat exclusiv la program pentru lână și până la întinderea și uscarea hainelor pe o suprafață plană, evitând razele directe ale soarelui, înseamnă să îi dai lânii timpul ei necesar! 

Lâna nu se grăbește, nu se agită, nu suportă să meargă pe repede-nainte! Lâna, mai ales lâna, are nevoie de același lăsat la dospit precum aluatul pentru pâine. Nu ai cum să o grăbești! Dacă o faci, rezultatul este deseori catastrofal – haine aspre, lăbărțate, forme pierdute definitiv, păreri de rău și uneori, chiar lacrimi! 

“Merită să iau 200 ml de detergent special pentru lână, certificat ecologic, când nu am decât o cagulă și un hanorac. Am alt detergent în casă…”, sunt întrebată uneori. Doamne, bineînțeles! Vei păstra calitățile și forma hăinuțelor, vei avea garanția că lâna va rămâne la fel de fină, moale și, pe termen lung, impecabilă. Și pot să îți mai garantez că, odată descoperite calitățile acestui material care poartă viață în el, nu te vei opri la doar două articole. Nu ai cum! Fiindcă lâna creează cea mai frumoasă și sănătoasă dependență.

Am căutat asiduu detergenți specializați pentru hainele noastre din materiale delicate… Am rămas fidelă doar câtorva, aceia care m-au impresionat.

Nu am adus pe Bandit zeci de mărci de detergenți, ci doar pe cei care m-au convins cu adevărat că au calitățile pe care le-am căutat la un detergent de rufe! Știam că trebuie să spele excelent dar să fie blând cu pielea noastră și cu hainele din lână, cașmir sau mătase. În plus, să aibă calități de la care nu mă puteam abate: să fie certificați ecologic, dermatologic, să fie hipoalergeni, biodegradabili, dar și să poată lupta cu succes împotriva petelor de zmeură sau afine ce plac atât de mult pruncilor mei, dar care lasă urme – cel puțin până când scot hainele din mașină și caut locul în care știam că sunt… 

Că spun Sonnet ori Dilling, Disana sau Biopuro, toți conțin substanțe naturale de origine vegetală – extract de scoarță de copac Panama, acid citric (șamponul pentru haine din lână Disana), săpun din ulei de măsline ecologic, ulei esențial de lavandă (detergentul Sonnet), lămâie, dafin, scorțișoară și cuișoare (Biopuro). 

Poate că detergenții aleși de noi nu au nume de ursuleți pufoși, dar garanția lipsei SLS – Sodium Lauryl Sulfate, acest sulfat cu potențial iritant, care este vinovat de apariția multor reacții alergice și faptul că sunt creați din substanțe naturale de origine vegetală, mă face să îi aleg în orice moment înaintea oricărei alte mărci de detergenți de pe piață. În plus, de ce aș dori să nu îmi îngrijesc comorile din lână cu cel mai potrivit detergent, când pentru mine sunt atât de importante?

Doar eu sunt îndrăgostită de mirosul de lavandă, scorțisoară sau cuișoare? Doar eu le simt aroma când trag cu grijă tricoul de mătase Alkena pe cap? Pentru mine, spălatul hainelor din lână sau mătase este un moment de relaxare! 

Pentru voi, este?

Share:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată

SUS

X
Need Help? Chat with us