Cum sa ai grija de mica ta avere din lana merinos?

Dupa ce am detaliat aici de ce lana castiga in batalia materialelor pe care ar trebui sa il alegi pentru tine si familia ta, vrem sa venim in sprijinul tau si cu detalii legate de ingrijirea ei.

Da, ai presupus bine, lana merinos are nevoie de ceva tratament preferential. Cred ca printre putinele dezavantaje pe care le are aceasta fibra este grija cu care trebuie spalata si uscata. Din fericire industria se dezvolta si din ce in ce mai multe branduri reusesc sa obtina produse din lana care pot fi spalate fara probleme la masina de spalat pe programul de delicate, la temperatura de max 30 grade. Dar, ca de la molie la molie  iti spun ca, nu toate masinile de spalat iti returneaza lana in starea initial.

Cele zece porunci lanoase:

1. nu folosi orice detergent, nici macar cel delicat/eco/bio/scump/neparfumat/etc pe care il folosesti pentru hainele celui mic. Exista detergenti speciali pentru lana care protejeaza fibra si nu o altereaza. Ii gasesti si in offline si in online aici .

2. nu le pune pe cele murdare in acelasi cos de rufe in care pui hainele standard. Garantez ca inevitabil cineva din familie sau poate chiar tu, dupa o noapte de somn neintrerupt si un mic dejun in tihna cum au toate mamele de altfel (not), vei baga accidental cel putin o pereche de sosete Janus sau Grodo la program normal. Si ghici ce? O sa iti para atat de rau incat e posibil sa te gandesti serios sa mai faci un copil care sa le poarte.

3. nu iti face obicei din a le spala la masina. Foloseste masina cand ai prea multe si prea putin timp, sau spala intai la ea niste lana la care sa nu tii ca la ochii din cap si asigura-te ca nu ciupeste. Daca totusi esti sigura ca vrei masina mereu, foloseste program de delicate si nu abuza de centrifugare. Fleeceul sau casmirul de exemplu, chiar si la 400 de rotatii, se strica. Mai bine le presezi usor de marginea cazii sau chiuvetei cat sa iasa excesul de apa si apoi presate sau rulate intr-un prosop. Nu le face sul si nu le strange foarte tare in prosop totusi, preseaza si atat.

5. uita de prinsul cu carlige te rog eu, uita de tot, lasa niste super urme pe orice tesatura, nu doar lana. La aceasta din urma e cu atat mai periculos sa le intinzi bunica style pentru ca avand un volum mare de apa in tesatura, de la greutate, se vor lasa, labarta, largi, deforma. Ideal este sa le usuci in plan drept, adica sa nu atarne, sa fie sustinute pe toate suprafata. Ori le pui deasupra uscatorului, pe pat, pe canapea, afara in curte pe banca, doar sa nu stea atarnate:)

5. nu le usca pe calorifer. Daca ai calorifer cu elementi vei avea bluza cu imprimeu de elementi in tesatura. Daca ai unul mai modern, oricum e indicat sa nu expui lana direct pe sursa de caldura pt ca in timp degradeaza tesatura. Dar daca ai o mega urgenta si ai nevoie asap de haina, pune un prosop gros dedesubt si haina pe lungimea caloriferului, aseaza-o in asa fel incat sa respecti ce am zis la punctul 4.

6. nu le lasa la inmuiat mai mult de 10 minute, le bagi in apa, presezi pe pata, freci delicat. Daca lasi mult la inmuiat exista risc sa isi strice forma, daca le freci indelung se vor scamosa. Mai bine investeste intr-un detergent bun de lana si un sapun de pete. Daca nu ies din prima no panic, le mai speli si vor iesi. Ajuta sa le aerisesti si sa le perii inainte sa le speli, mai ales daca ai pete de namol.

7. nu folosi apa mai calda de 30 grade. Nu, nu ai nevoie de termometru ca sa poti sa speli, daca simti cald la mana inseamna ca e prea calda apa, daca o simti rece e buna. Temp corpului tau e de 37 grade asa ca apa ar trebui sa o simti mai degraba spre rece decat calda.

8. nu le spala doar ca se le speli. De multe ori lana are nevoie doar de o aerisire si periere, mai ales straturile 2 si 3. Asigura-te ca petele nu ies la o periere sau simpla frecare a materialului inainte de a le baga la spalat.

9. nu turna detergent peste tesatura. Detergentul de dizolva in apa si dupa aceea se adauga hainele care trebuie spalate.

10. nu baga din prima 5 culori diferite in aceeasi cuva sau lighean. Unele produse sunt vopsite cu vopsele ecologice si pot sa iasa si sa coloreze si restul de haine. Spala-le pe rand sau pe culori.

Stiu ca suna complicat, dar nu e chiar atat de nasol pe cat pare. Si eu sunt mama, si lucrez full time si ma ocup de copil, casa, gatit, cumparaturi, etc. Si iti zic sincer ca de cand am lana in casa spal mai rar si mai putin. Aleg mai mereu sa le spal la sfarsit de saptamana de mana tot ce a murdarit la gradi in timpul saptamanii. De cele mai multe ori spal doar bodyuri si colanti, pantalonii, puloverele sau jachetele doar le aerisesc si le perii pana ce elimin mizeria din tesatura. Recunosc ca evit acasa sa o las sa manance in body de lana sau mi-am facut bodyuri de sacrificiu pe care nici nu incerc sa le mai pastrez nepatate:)

Inainte de a incheia, iti mai recomand sa cauti sa cumperi lavanda uscata, apa de lavanda, spray cu lavanda si inclusiv clasicii saculeti anti molii. Ticseste temeinic dulapul cu ele pentru a feri hainele de molii. Daca obisnuiesti sa mai cumperi haine preloved iti recomand cu caldura sa le bagi in congelator macar 3-4 zile, pentru ca pot sa vina cu larve de molii pe care nu le vezi cu ochiul liber si care nu mor la o simpla spalare. Daca apuci sa introduci in dulap un item cu larve iti poate compromite toata lana. Asa ca, mai bine congeleaza inainte sa pui in dulap si obisnuieste-te sa te dai cu Aroxol in loc de Chanel no 5 (glumesc). Ajuta si sa le expui la soare, sa le aerisesti, sa le perii, toate astea cumulate vor ajuta sa te bucuri perioade indelungate de lana ta merinos.

 

Share:

SUS

X