Stiti diferentele dintre lana copilariei noastre si lana merinos?
Daca sunteți născuți oricând înainte de 1990, sunt șanse mari sa avem amintiri asemănătoare. Am copilărit intr-un mic orașel de munte iar in fiecare iarna mama obișnuia sa ne îmbrace din cap pana in picioare in hainele tricotate cu mult drag de bunica pe timpul verii. Lana copilăriei mele obișnuia sa imi irite pielea, aveam deseori zone roșii si parca simt si acum mâncărimi pe piele cand imi aduc aminte de ea. Avem atunci impresia ca parintii mei de fapt vor sa ma pedepseasca imbracandu-ma așa,  nicidecum sa ma protejeze .
ciorapi lana handmade natural tricotati carlige taranesti bunica caldurosu accesorii handmade monkeymade
Daca povestea mea va suna cunoscut , si nu ați avut ocazia pana acum sa atingeți lana merinos extra fină,  sunteți perfect îndreptățiți sa aveți mici dubii. Pana la primul body cumpărat băiețelului meu acum câțiva ani si eu am fost sceptica.  Insa ca asigur ca aceasta lana fina ca matasea,  moale si confortabila este 100% reala, minunata si de nelipsit in garderobă.
Mai jos este o poza la microscop  cu diferitele fibre de țesături.  De la stânga la dreapta: lana brută,  lana fina merinos, alpaca, cașmir,  matase, in,  bumbac, poliester.
1
Dupa cum puteți observa, hainele copilăriei noastre erau făcute dintr-o fibra mult mai groasă si cu o structura diferită față de lana merinos.
2
Atunci cand lana este tunsa de pe oi, este prelucrata astfel incat sa ne asiguram ca lanolina rămâne pe fibre. Oile produc lanolina care sa le acopere lâna nu numai ca sa respingă apa si sa le mențină uscate in cazul unei ploi, ci și pentru efectul antibacterian al acesteia.

Lanolina ajuta la reglarea temperaturii corpului atat vara, cat si iarna. Oitele merinos experimenteaza conditii meteo destul de dure,  de la verile toride de pe pajistile Australiei si Noii Zeelande, pana la pana la ierni umede si răcoroase.

Acum sa vedem diferenta dintre parul uman si fibra de lana merinos. Veti fi uimiti sa descoperiti o asemanare majora datorita proteinelor structurale precum keratina care se regaseste in ambele fibre.

3

 

Ce este cu adevărat uimitor este ca fibra de lana merinos ( fibra din partea de sus a pozei) este de fapt mai fina ca parul uman ( fibra din partea de jos a pozei).

Un fir de par care este degradat arata asa :

4

Așadar,  imaginati-va ca se intampla ceva similar cu fibra de lână. Acum probabil înțelegeți de ce lana copilăriei noastre nu era chiar preferata noastră. Cand lana clasica este toarsa si folosită la croșetat, fibrele ei sunt rupte si apare senzația de disconfort pe piele, lucru care din fericire nu se întâmplă la lana merinos , datorita fibrei mult mai subțiri si fine.

Copilaria din păcate nu o pot aduce inapoi, insa ma pot bucura acum împreună cu cei mici de multa voie buna, confort si relaxare datorita lanei merinos, indiferent de sezon.

IMG_5862_LR_converted - kopie

Daca v-am convins sa încercați o piesa de vestimentație din lana merinos,  găsiți o gama completa aici : http://littlebandit.ro/index.php/lana-merinos-3

Cu drag,

Gina & Ana

 

Share:

SUS

X