Ne Place

Familiile minimaliste sunt mai fericite, pe termen lung

Știi când realizezi că ai acumulat mult? Atunci când te muți. Atunci când încerci să bagi tot ce ai în doar câteva cutii (dacă, mai ales, ești și constrâns de spațiu). Been there, done that. Și tu?!?!
Abia atunci se naște dorința de a trăi minimalist.

The National Association of Professional Organizers amintește faptul că pierdem un an din viață căutând lucruri rătăcite. Cea mai bună metodă de organizare este aceea de a scăpa de cât mai multe inutilități. Problema în sine nu este organizarea, ci adunatul obsesiv al lucrurilor…

Ca să extind puțin aspectul, minimalism nu se referă doar la nivel fizic. Vorbim aici și de idei învechite, relații toxice, obiceiuri proaste, cam tot ce ne face să ne depărtăm de la „partea noastră bună”.

Familiile (mai mici, mai mari, extinse și în toate formele ei) au nevoie de minimialism.

Trage aer în piept și află că…

Într-unul dintre sondajele ei, Ellen Galinsky de la „Families and Work Institute” a întrebat copiii: „dacă ți-ai pune o singură dorință pentru părinții tăi, care ar fi aceea?”. Surpriză! Pe primul loc a fost dorința lor de a nu-și mai vedea părinții obosiți și stresați. Beat that!

În epoca asta digitalizată, am ajuns să funcționăm folosind aplicații. Nu zic că-i rău, câteodată ne salvează de la multe, dar spun că reflectă dorința de a face cât mai multe. Și câteodată ne „compleșim” singuri de grjii, activități pe care dacă nu le bifăm ne aduc frustrare și anxietate.

Și cum să se dezvolte armonios copiii într-un mediu atât de hei-rupist?! (poți citi și articolul meu despre 5 soluții prin care să le cultivi copiilor minimalismul)

Haideți să mai spunem NU din când în când

„- Ce faci?
– Sunt extrem de ocupată / sunt obosită…”
De câte ori ai auzit asta în jurul tău și de câte ori te-ai simțit și tu la fel?!

Casă perfectă, abundență, copii cu activități extrașcolare (prea multe), părinți cu cariere solide… petrecem mai mult timp să obținem lucruri de care nici măcar nu avem timp să ne bucurăm.

Să devii o familie minimalistă te va ajuta să vezi și să ai timp pentru lucrurile care contează cu adevărat.

Fă loc pentru o alimentație sănătoasă

O poți avea atunci când aduci ordinea și disciplina în viața familiei tale. Supra-aglomerarea creează un stres în plus așa că vei fi predispusă să copiezi mecanismele care îți aduc confort. Cu siguranță, vei alege junk food, ciocolată și alte alimente care te binedispun, chiar dacă va fi pe termen scurt.

Practică recunoștința

Recunoștința ne ajută să apreciem valoarea lucrurilor pe care le avem deja. Să ne apreciem situația financiară, sănătatea, viața, în general. Recunoștință este atunci când ești împacat cu tine și poți spune: „am suficient, atât cât am nevoie”. Restul poate fi donat către cei pentru care înseamnă totul.

Renunțarea la lucrurile în exces este mereu o luptă în care, dacă îți propui, devii câștigător. Iar premiile tale sunt pe măsură: mai mult spațiu, mai mult timp, mai multă energie, mai aproape de cei pe care-i iubești.

Voi ce alte beneficii ale minimalismului ați descoperit?

Photo by John-Mark Smith on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *