Ne pasa de

De ce să adopți un stil minimalist?!

De multe ori mi-am pus întrebarea (și cred că nu sunt singura) de ce am cumpăra atât de multe, când avem nevoie de mai puțin?

De când au apărut copiii în viața noastră, am căzut și eu în capcana achizițiilor de toate felurile. Cumpăram jucării, haine și alte obiecte pentru cei mici din mai multe motive: pentru a-i face fericiți și, poate cel mai „grav” pentru a avea. De toate, pentru fiecare etapa a dezvoltării lor.

Dar, de fapt, fericirea nu în asta constă. Ci în lucrurile mărunte, în atașamentul pe care-l avem față de ei, în timpul de calitate pe care-l petrecem împreună, în micile bucurii ale fiecărei zile cu ei.

A avea, acum aș traduce prin moștenirea cu care am preluat nevoi și dorințe încă din copilărie, pe care părinții noștri ni le ofereau (sau nu) cu mare greutate. Generația noastră are acces la informație și la tot ce oferă lanțurile de magazine, magazinele online sau buticul din colț. Bani să avem. Și pentru a-i obține, tăiem din timpul cu familia, din timpul liber, din timpul pe care ni-l putem aloca nouă pentru a fi femei, în primul rând. Și mai tăiem puțin și din timpul pe care-l putem folosi pentru dezvoltarea personală. Și uite așa, ajungem să folosim banii pentru a suplini tot din ceea ce tăiem.

Ce vreau să vă zic este că m-am trezit din acest carusel și am spus STOP. La tot ce consider că este prea mult pentru mine și pentru ai mei. În fond, să ai mai puțin înseamnă să gestionezi mai bine, să apreciezi mai mult și să te bucuri pe deplin.

Și vreau să le transmit copiilor acest minimalism care, desigur, se educă. E normal să-și dorească, cu atât mai mult cu cât văd în jur, dar odată ce vor înțelege care sunt beneficiile și cu ce îi ajută, altele vor fi alegerile lor. De fapt, minimalismul te ajută să ai mai mulți bani, mai mult timp, mai multă libertate. În plus, a învăța să consumi mai puțin este o modalitate de a te disciplina și de a ajunge un adult responsabil.

Vă întrebați probabil cum reușim să creștem un copil în stilul acesta minimalist… Cum îl învățăm, deși este bombardat cu mesaje din mass-media și înconjurat de colegi la școală, grădiniță, prieteni de joacă care au și vor, să se mulțumească cu mai puține lucruri?

Sunt tare curioasă, voi ce părere aveți?

Photo by Alisha Hieb on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *