Ne Place

De câtă lână avem nevoie la început?!

Lâna merinos este țesătura pe care am putea să o descriem cam așa: aer de munte, iarbă proaspătă, apă pură și soare glorios. După noi, probabil că este al doilea cel mai pur lucru după nou-născutul tău (și al nostru).

Și o descriem astfel pentru că știm că oițele trăiesc într-un mediu curat și se bucură de libertate. Iar procesul prin care se obține lâna este unul sigur, doar de la ferme unde practica mulesing este interzisă. Acesta este și criteriul nostru cel mai important de care ținem cont atunci când alegem brandurile cu care colaborăm.

Despre lână și cum am ajuns să ne îndrăgostim iremediabil am tot scris pe blog (și vom mai scrie) și-ți recomand să parcurgi articolele: De ce iubim lâna?  și Ghidul începătorului în lână. Vei putea trage singură concluziile dacă lâna este într-adevăr opțiunea care ți se potrivește.

Pentru că am putea pune pariu că te vei califica, îți urăm (dinainte) bun-venit printre „molii”. Și pentru că și tu ești, poate, la început de drum (așa cum am fost și noi), este esențial să împărtășim din experiență.

Fie că te pregătești să naști sau ai născut deja, trebuie să știi că necesarul de lână nu este unul impresionant. Atenție, poate crea dependență și devine terapie prin shopping – știi senzația când te ia valul la cumpărături. Ei bine cam așa stau lucrurile și cu lâna. Iar de la nevoia de a cumpăra lână pentru cel mic, poți ajunge să cumperi chiar și pentru întreaga familie.

Dar, lâna are atât de multe avantaje încât, la început, nu ai nevoie de un trusou foarte bogat.

Cu toții știm că pielea este cel mai mare organ al corpului, iar când vine vorba de un nou-născut și de un bebeluș până în 2 ani este extrem de important ca pielea lui delicată să intre în contact cu materiale blânde și sigure. De aceea, alegem lâna cel puțin pentru primul strat ca necesitate. De la stratul doi încolo, mai putem înlocui și cu alte țesături, însă, la primul strat nu faceți rabat.

Pentru un pui de „molie” de la naștere până la un an recomandăm, în sezonul rece, 3 straturi de lână astfel:

Stratul 1:
2-3 body-uri cu mânecă lungă/scurtă
1 pantalon/colant
1 pereche de șosete
1 căciulă (pentru 5-15 grade)/cagulă (sub 5 grade)
1 pereche mănuși

Stratul 2:
1-2 bluze fleece

Stratul 3:
1 salopetă overall (simplă sau/și dublată) sau
1 cardigan/jachetă – wind/water-proof să fie

Pentru vârsta de 2-3 ani, când deja au devenit activi și plimbăreți:

Toate cele 3 straturi de mai sus cu mențiunea că mai adăugăm la stratul 2 o perecehe de pantaloni lânoși, iar stratul 3 trebuie să conțină o jachetă sau o vestă fleece și un cardigan wind-proof. În picioare musai o perecehe de ghete (Bogs ar fi o opțiune bună).

La 4-5 ani înlocuim (sau nu, depinde de preferințele voastre) body-urile cu 2-3 bluze de corp, restul rămâne la fel. Apar în peisaj buff-urile extrem de practice la orice vârstă.

Principalul motiv pentru care nu ai nevoie de mai mult este faptul că lâna se întreține diferit de alte materiale. De cele mai multe ori este suficient doar să pui la aerisit hainele din lână sau doar să le perii. În plus, se spală rar și se reîmprospătează băgându-le la congelator pentru 3-4 zile. Da! Ai citit bine, la congelator. În felul acesta, adevăratele molii stau departe de bogăția din dulap.

De fapt, ar mai fi cel puțin unul. Ne place stilul scandinav care pune accept pe două concepte: hygge și lagom. Este ceea ce s-ar traduce prin crearea unei atmosfere calde și primitoare, respectiv prin moderație. Nimic excesiv, nici prea mult, nici prea puțin. Moderație la locul de muncă, la masă, la îmbrăcăminte.

În încheiere, îți las un articol util pentru întreținerea lânii, pentru că orice iubitor de lână trebuie să treacă prin informațiile de aici. Altfel, se poate lăsa cu regrete și chiar lacrimi pentru hăinuțele stricate, ceea ce nu ne dorim. Așadar, află Cum să ai grijă de hainele din lână merinos!

Photo by 🇸🇮 Janko Ferlič – @specialdaddy on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *