Ne pasa de

5 soluții: cum să cultivi copiilor minimalismul

Pasiunea și interesul pentru un stil de viață minimalist, recunosc că a apărut relativ recent. Și pentru că simt că mi se potrivește, am aplicat 5 practici care la noi au avut succes.

Iată-le:

1. Cel mai bun exemplu suntem noi

Copiii sunt un bun observator, iar obiceiurile sănătoase le deprind din mediul cel mai sigur pentru ei – acasă. Poți începe debarasând și organizând propriul dulap, camera, debaraua, bucătăria. Mai exact acele spații în care ai mereu de lucru.

Îi poți implica în activitate și îi poți lua cu tine la centrele de reciclare, de fiecare dată când donezi haine sau alte obiecte, vorbindu-le mereu despre tot procesul. Încurajându-i chiar că pot face asta și cu hainele și cu jucăriile lor. Puteți participa împreună la târguri, iar cu banii obținuți își pot cumpăra ce au cu adevărat nevoie sau îi pot păstra în pușculiță pentru urgențe.

2. Limitarea accesului la tehnologie

Atașamentul de jucării, păturici și alte obiecte bebelușești apare în preajma vârstei de 6-12 luni și le oferă siguranță. La vârsta de 2 ani dezvoltă deja simțul proprietății și până la vârsta de 6 ani învață să-și aprecieze și să aibă grijă de lucrurile lor „valoroase”.

Se nasc oare copiii cu dorința de a avea păpuși Barbi, xBox sau un anume brand de haine? Nu. Este doar efectul expunerii lor la media și, în general, la tehnologie. Îmi amintesc când cel mic, la vârsta de 3 ani, mi-a spus să cumpăr un anumit detergent de spălat haine pentru că este cel mai bun și scoate petele în profunzime. Mai zi ceva…
Și noi am avut acces la reclame, dar astăzi copiii petrec încă prea mult timp în fața ecranelor.

3. Organizarea salvează vieți (sau măcar le ușurează)

Vă încurajez să parcurgeți un plan de decluttering (sunt atâtea cu acces gratuit) pentru a vă seta prioritățile. Veți fi ghidate cum să vă ușurați munca organizându-vă eficient. Mi-am dat seama de curând (să nu credeți că la mine procesul e finalizat) că nu am nevoie de atâtea linguri de lemn în bucătărie. Nici capace, nici farfurii, tacâmuri sau căni și pahare, de multe ori, din seturi diferite sau puțin ciobite. Când, de fapt, tot două (aceleași două) folosesc.

Și uite așa, am început să fac lumină în bucătărie. Și este doar un singur exemplu. Vă puteți face o listă cu obiectele cu adevărat indispensabile, din fiecare cameră în parte și vă va fi ulterior mai simplu să vedeți de care să vă debarasați.

4. Cadouri istețe

Sunt cel puțin 3-4 evenimente într-un an în care se lasă cu petreceri și cadouri. Că este Paște, Crăciun, Moș Nicolae, ziua de naștere și onomastica și dintr-un foc se aglomerează toată casa. An de an… Ei bine, ce puteți face este să vorbiți cu rudele, în special, să cumpere cadouri istețe.

Blamam (în trecut) „babyshower-ul” american, însă acum îl găsesc extrem de practic. De ce ai primi o grămadă de cadouri inutile, deloc practice sau chiar dubluri?! Mi se pare de bun simț să faci o listă cu cele necesare și pe alea să le și primești. O practică sănătoasă este și aceea în care, invitat copilul la ziua unui coleg/prieten, să întrebi părinții ce anume ar avea nevoie. No ofense. Voi nu faceți la fel?

5. Îmbrăcăminte aleasă cu grijă

Și, cum să nu vorbim și de oițele noastre? Iată încă un avantaj să alegi hainele potrivite din lână. Practice de folosit indiferent de anotimp, durată de viață mai mare, curățare prin aerisire și împrospătare prin congelare. Să mai spun și de confort? Asta este lesne de înțeles, „moliile” știu despre ce vorbesc. Acum, vine provocarea de a rezista tentației de a cumpăra mai multă lână decât este necesar. Și despre asta am scris aici: De câtă lână avem nevoie la început?!

Acestea sunt cele 5 practici pe care le am în desfășurare și pe care vi le recomand cu drag. Testați măcar câteva dintre ele și spuneți-mi ce rezultate aveți!

Photo by Hutomo Abrianto on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *